diumenge, 18 de setembre del 2016

Violació medieval, càstig medieval

Violació medieval, càstig medieval
Aquesta idea és la que defensa la metgessa Sonnet Ehlers des que va ser criticada pel seu estri. El va idear per intentar evitar tantes violacions (mig milió a l’any) a Sud-àfrica Va tenir la idea després d’atendre una pacient violada, que li va semblar un cadàver que respirava. Amb tot, la dona encara va tenir esma per donar a entendre el seu sentiment: ”si tingués dents aquí a baix...”
L’estri es diu Rape-aXe (violació-destral). El 2005 van sortir els primers prototips. La metgessa, per poder tirar endavant el seu projecte es va haver de vendre la seva casa i el seu cotxe. I no va ser fins el 2010, pel Mundial de futbol, quan se’n van repartir 30.000 de gratuïts (encara en faltaven 470.000!). En un país on 1 de cada  4 homes ha comés un delicte sexual, sembla excessiu?. Però la principal por era la propagació del virus de la SIDA (amb un 20% de població infectada).
Ara, la protagonista ha estat Michelle Kingstone, una noia de divuit anys que viu a Nova York. El seu avi li va comprar l’estri perquè sempre havia de tornar tard, i sola, de la feina. I per la seva zona ja s’havien produït moltes violacions.
Un dia, en tornar Michelle de la feina, un home de 38 anys, Ronald Steadway, amenaçant-la amb un ganivet, la va empènyer fins a un carreró i la va penetrar. Ella diu que no va poder cridar i que tot va passar molt ràpid. Ronald no sabia que ella portava el condó trampa i, en entrar-li, el dispositiu li va tallar amb sis fulletes el penis. Quan va intentar fer-se enrere encara es va tallar més i aquell dolor li va donar temps a Michelle per fugir i telefonar  a la policia. Van portar Ronald cap a l’hospital on li van fer una reconstrucció de penis. Quantes dones li hauríeu reconstruït? I quants homes? Un problema ètic molt difícil d’abordar, però estic convençuda que fins i tot els homes, de ser les seves dones o filles les violades, no dubtarien gaire. Si se sap que una majoria molt alta de violadors reincideixen, per què cal fer reconstruccions perilloses i cares?
 Quan Ronald es va recuperar, va ser traslladat a la presó sense possibilitat de fiança.
Els detractors de l’estri, entre ells dones, diuen que la víctima pot córrer més risc perquè en sortir de la presó, el violador la tornarà a buscar per infligir-li un càstig més brutal. Vull creure que no hauria de ser així i que la noia pogués tenir una vida tranquil·la. Però si hi ha dubtes, per què no evitar el perill? Tanmateix, l’estri en si, també pot ser terriblement perillós. Hi pot haver alguna dona amb alguna idea potser no prou ètica...
I és que a l’hora de prendre decisions és molt difícil encertar de ple per a tothom. Però també sabem que, in dubio pro reo.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada